ALGEMENE INFORMATIE

EVEN VOORSTELLEN:


De "Echo van het Zuiden" is een accordeon- en mandolineorkest uit Eindhoven, onder leiding van dirigent Danny Notermans. Het orkest bestaat niet alleen uit accordeons en mandolines, maar ook uit banjo’s en gitaren, verdeeld over 3 of 4 partijen, aangevuld met slagwerk, elektrische piano en basgitaar. De muziek die wij maken is zeer gevarieerd en deze combinatie zorgt voor een prachtige klankkleur. Het repertoire van de “Echo van het Zuiden” bestaat uit populaire / klassieke werken, Russische- en Balkan melodieën, evenals muziek uit musicals en films en classic pop.


De Echo is een actieve vereniging, die jaarlijks diverse uitvoeringen geeft op verschillende locaties in binnen- en buitenland. In Nederland zijn dat o.a. jaarconcerten, kerstuitvoeringen, koffieconcerten, concerten in verzorgingshuizen en optredens op de Wim van Doorne kiosk alsmede bij plaatselijke grotere festiviteiten. In het buitenland vinden muzikale uitwisselingen plaats o.a. in Massenhausen, Remscheid en Dahn in Duitsland en Bayeux in Frankrijk.         


Een van de hoogtepunten uit het bestaan van de Echo van het Zuiden was een 7-daags bezoek aan Moskou in oktober 1990 waar we driemaal opgetreden hebben. Tien jaar later bestonden wij 55 jaar en hebben we een concertreis gemaakt naar Praag. Bij ons 60-jarig jubileum in 2005 hebben we een 5-daagse concertreis gemaakt naar Liverpool in Engeland. En in 2013 zijn wij voor een 3-daagse concertreis naar Berlijn geweest.


In 2015 vierden we ons 70 jarig jubileum met een geweldig concert in CKE in Eindhoven.

In 2020 bestond de Echo van het Zuiden 75 jaar. Dit hadden we groots willen vieren. Maar helaas door de COVID pandemie en daardoor de diversen lockdowns hebben we in 2020 en 2021 geen jubileum- en jaarconcert kunnen vieren. 

Geschiedenis:


De Eerste Eindhovense Accordeon- en Mandolinevereniging  “De Echo van het Zuiden” werd op 9 september 1945 opgericht als een puur snaren-instrument orkest en heette toen nog “Crescendo-Snaren”. In de daarop volgende  jaren is het orkest uitgebreid met enkele accordeonisten en werden we de eerste gemengde muziekvereniging. In 1955 kwam een fusie tot stand met een accordeonvereniging (Dizzy-Fingers). De nieuwe naam wordt voluit: “Eerste R.K. Eindhovense Accordeon- en Mandoline Vereniging De Echo van het Zuiden” met als dirigent Noud van Erp.


Onze vereniging heeft het lang niet altijd gemakkelijk gehad. Vanwege de gemengde bezetting  was het niet mogelijk ons aan te sluiten bij een mandoline- of accordeonbond. Voortdurend was er een probleem met inschrijving voor concoursen; men wist niet goed in welke categorie wij ingedeeld dienden te worden. Bovendien bleken voor gemengde bezettingen niet altijd geschikte partijen voorhanden voor verplichte concours-nummers.  In 1956 behaalde de Echo een eerste prijs in Laren en was de eerste vereniging in Nederland die met een gemengde bezetting van accordeons en snaarinstrumenten aan een bondsconcours deelnam. In 1964 gingen we naar het wereldmuziekconcours in Lüzern, waar we enorm veel succes hadden.     In het 70-jarig bestaan van onze vereniging hebben veel buitenlandse uitwisselingen plaatsgevonden o.a. België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Typisch is dat de contacten tussen onze verenigingen vaak ontstonden tijdens vakanties van onze eigen leden die deze contacten legden. In het kader van de Bevrijdingsfeesten Eindhoven/Bayeux is ook een bijzonder goed contact ontstaan met volksdansgroep “Gay Scavoir” uit Bayeux.


We zijn een bloeiende en gezellige vereniging met nog steeds jonge aanwas. Vele leden hebben hun 25-jarig jubileum reeds gevierd.


DIRIGENT:


Sinds 1987 is Danny Notermans de dirigent van de "Echo van het Zuiden".

In 2012 vierde hij zijn 25 jarig jubileum als dirigent van het orkest.

Danny Notermans is geboren op 25 september 1961 te Hasselt, België.

 

Al op jonge leeftijd is Danny gefascineerd door de muziek. Op 8-jarige leeftijd ging

hij naar de muziekschool om alt  saxofoon en piano te studeren. En muziek bleef zijn

passie. Hij haalde zijn handelsdiploma en ondertussen speelde hij in diverse harmonieën

en fanfares. Zo speelde hij in Berkenbos, Godsheide en Heusden.


Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij de volgende diploma's: 

  - Notenleer                                               

  - Harmoniecontrapunt   

  - Muziekgeschiedenis

  - Alt sax

  - Orkestdirectie

  - Pianobegeleiding


Danny was in het verleden een veel gevraagd muzikant in bekende Belgische orkesten. Zo speelde hij mee in de Compact  Dance Band. Hij begeleidde grote artiesten als Lee Towers, Will Tura en Danny Fabry.

 

Nadat hij zijn diploma's haalde richtte hij het accordeonorkest de Nordeons op te Eversel

Heusden, waarvan hij lange  tijd dirigent is geweest. Daarnaast was hij ook een lange periode dirigent van accordeonclub Peltano uit Overpelt. In die tijd leerde hij Noud van Erp kennen.

Als jonge man van 26 jaar nam hij het ´stokje´ over van Noud van Erp. Noud van Erp was een bekende dirigent in Eindhoven die zijn orkest meer dan 40 jaar met overgave gedirigeerd heeft. Voor Danny was dit een grote uitdaging. Met de nodige ervaring als dirigent ging hij ervoor om dit orkest met haar bijzondere samenstelling te gaan leiden. Tevens d.m.v. zijn muzikale achtergrond en kennis ambieerde hij om deze vereniging mogelijk naar een hoger niveau te kunnen brengen.


Hij breidde het repertoire uit met moderne stukken waaronder Musicals, Film- en Disney muziek en swingende pop van o.a. Boney M., Elvis, Beatles, Queen, Pirates of the Caribbean enz. Mede hierdoor heeft het orkest een zeer uitgebreid repertoire gekregen 'voor ieder wat wils' en door de combinatie van accordeons met snaarinstrumenten geeft het een bijzondere sound.


Momenteel werkt Danny als muziekleraar en heeft hij zijn eigen privé muziekschool in Beringen.   

___________________________________________________________________


Information in English:


AN INTRODUCTION


The "Echo van het Zuiden" is an accordion- and mandolin orchestra under the leadership of the conductor Danny Notermans.The orchestra was founded in 1945 and currently has approximately 20-25 musicians.


The unique combination of instruments, accordions, mandolins, banjos, guitars, bass gitar, electric piano and drums, combine together for splendid harmony. The repertory is diverse consisting of popular classical music to Irish and Russian melodies, as well as more modern music, and music from films and musicals.


We enjoy the experience of exchange concerts with other orchestras and chiors, and in the last few years have played in Czech Republic, Germany, France, Belgium and England.


Contact can be made via one of the following committee members or fill in the contactform on the page 'BESTUUR / CONTACT'


_______________________________________________________________________________________________


Informationen in deutsch:


HERTZLICH WILKOMMEN:


Die "Echo van het Zuiden" ist ein Akkordeon und Mandoline Orchester unter Leitung von Dirigent Danny Notermans. Das Orchester wurde 1945 gegründet und besteht aus etwa 20-25 Mitglieder.

Besonders mit dem Orchester, die Zusammensetzung der Instrumente, nämlich, Akkordeons, Mandolinen, Banjo's, Gitarren,   E-Piano, Bass und Schlagzeug. Diese Kombination schafft einen schönen Klang.


Das Repertoire besteht aus allen Arten von Musik: populäre klassische Werke, irischen und russischen Melodien, als auch moderne Musik und Musik aus Musicals und Filmen.


Wir bieten regelmäßige Auftritte an verschiedenen Orten. Nicht nur im Inland sondern auch im Ausland, darunter England, Russland, Tschechische Republik, Deutschland, Frankreich und Belgien. Wir genießen die Erfahrung des Austauschs mit anderen Konzerte Orchester und Koren.


Die Kontaktaufnahme erfolgt über eines der folgenden Ausschussmitglieder oder das Kontaktformular auf der Seite

'BESTUUR / CONTACT'